Cara Mudah Dapat Duit Dengan Program Affiliate Lazada

Salah satu sebab saya tubuhkan nichejuara ini adalah untuk share tips-tips dan cara mudah dapat duit ataupun pendapatan tambahan dengan internet melalui program affiliate. Apa itu program affiliate, boleh rujuk sini dan boleh ke sini untuk dapatkan senarai lengkap program affiliate tempatan.

Memang bukan perkara yang mustahil untuk anda hasilkan pendapatan melalui internet. Asalkan anda work hard dan cuba sebaiknya, memang tiada masalah untuk mendapat pendapatan dengan internet. Lagilah melalui program affiliate, memang tiada masalah dan sudah ramai yang berjaya menjadikan affiliate sebagai satu pendapatan utama mereka.

Bukti Pembayaran Komisyen Affiliate Lazada

Asalkan anda cuba sebaiknya, memang tiada masalah untuk dapatkan pendapatan sampingan ataupun pendapatan secara konsisten setiap bulan dengan affiliate.

Strategi Dapatkan Pendapatan Lumayan Setiap Bulan Dengan Lazada

Anda juga boleh dapatkan hasil seperti ini setiap hari!

Setakat ini memang hampir konsisten kami menerima komisyen Affiliate daripada Lazada hampir setiap hari. Ternyata, mempromosikan barangan fizikal jauh lebih mudah berbanding dengan mempromosikan produk-produk digital.

Strategi untuk dapatkan pendapatan lumayan daripada Lazada ini tidak susah, strategi yang saya gunakan adalah dengan membina website yang fokus kepada topik-topik tertentu. Sebagai contoh, saya bina website yang fokus kepada topik memasak yang saya panggil sebagai niche site. Di situ sambil mempromosikan ataupun berkongis resepi, saya rekemen produk-produk daripada Lazada sebagai contoh kuali, oven dan lain-lain. Ada bermacam cara untuk mempromosikan barangan di Lazada dan memang ianya sangat lumayan dan berbaloi untuk anda promosikan.

Daripada setiap link yang saya berikan ini, setiap kali ada jualan, Lazada akan berikan sedikit komisyen berdasarkan kepada kategori item yang terjual. Disebabkan itu, saya juga mendapat komisyen yang terbaik setiap bulan dengan program affiliate dari Lazada ini.

Saya boleh, dan saya yakin, anda juga boleh lakukan perkara yang sama. Apapun, saya galakkan untuk anda dapatkan senarai 20 niche hot untuk pasaran Malaysia DI SINI. (akan datang)

Apa Yang Anda Perlukan Untuk Bermula

Untuk bermula, yang anda perlukan adalah mindset yang betul dalam membuat dan menjana pendapatan sampingan dengan affiliate. Tanpa mindset yang betul, agak sukar untuk anda bermula dan juga sukses dengan apa yang anda lakukan. Boleh ke SINI untuk dapatkan mindset yang betul dalam program affiliate ini.

Seterusnya, jangan lupa yang anda juga perlukan domain dan hosting. Kalau yang sudah ada blog sendiri akan jadi lebih mudah tetapi yang masih belum ada blog atau website sendiri tu, memang saya galakkan untuk anda dapatkan satu. Lagipun, modal untuk domain dan hositng tidaklah terlalu mahal dan memang sangat berbaloi.

Inilah antara beberapa item penting sebelum anda bermula dan jika memang anda serious untuk berjaya menjana pendapatan pasif dengan affiliate setiap bulan, boleh teruskan bersama blog ini kerana kami akan terus berkongsi tips-tips menarik untuk cara menjana pendapatan dengan program affiliate dan program-program lain.

Selain itu juga, kami akan berkongsi tips-tips SEO terkini daripada blog ini dan strategi yang saya gunakan untuk ranking website ini tinggi di google. Semua ini sebenarnya memerlukan strategi dan teknik yang konsisten untuk berjaya.

Apapun, memang tidak mustahil untuk menjana pendapatan dengan program affiliate di Malaysia ini. Tak susah dan affiliate memang salah satu cara mudah dapat duit. Asalkan anda fokus dan berkeja keras untuk permulaan, insyaAllah anda juga akan nampak hasilnya. Jika saya boleh, saya yakin anda juga boleh melakukannya.

Bisnes Online Tanpa Modal – Ulasan Program Affiliate Bookcafe

Affiliate adalah salah satu bisnes online tanpa modal yang mudah dan sesuai untuk semua orang. Konsep affiliate ini tidak susah, dan anda tidak memerlukan produk sendiri untuk mula menjual, apa yang anda perlukana adalah mempromosikan produk orang lain dengan pelbagai cara dan teknik yang anda tahu.

Kali ini, saya nak berikan sedikit info penting berkenaan dengan pengenalan program affiliate. Juga sedikit ulasan mengenai program affiliate daripada Bookcafe. Harap anda sebagai pembaca boleh menilai yang terbaik berdasarkan kepada apa yang anda dapati daripada review berkenaan dengan program di BookCafe ini.

Apa Itu Bisnes Online Tanpa Modal – Program Affiliate

Anda boleh tinggalkan perenggan ini jika anda sudah tahu apa itu affiliate. Secara asasnya, affiliate adalah satu bentuk program yang membolehkan anda menjana komisyen berdasarkan kepada barangan yang anda promosikan. Anda mempromosikan produk orang lain sama ada produk fizikal ataupun produk digital (ebook atau video) dan jika terdapat jualan yang terjual, anda mendapat komisyen daripada hasil jualan tersebut.

Produk digital mempunyai komisyen yang lebih tinggi iaitu setinggi 50% hingga ke 75% daripada hasil jualan manakala produk fizikal mempunyai komisyen yang lebih rendah biasanya 5% – 10%.

Walaupun produk fizikal mempunyai komisyen yang lebih randah, tetapi, biasanya mempunyai nilai conversion yang lebih bagus berbanding dengan produk digital. Apapun, kali ini kami nak berikan sedikit review jujur berkenaan dengan produk affiliate Bookcafe yang sedang meningkat naik di Malaysia.

Ulasan Produk Fizikal Kedai Buku Online Bookcafe – Program Affiliate Malaysia

Bookcafe merupakan salah satu syarikat yang sedang meningkat naik di Malaysia yang menawarkan satu platform yang unik iaitu menjual buku-buku fizikal secara online. Sekarang sudah ada produk lain yang dijual seperti kuih, ebook dan lain-lain. Disebabkan oleh tidak banyak review berkenaan dengan produk Bookcafe ini, kami di NicheJuara cuba memberikan pandangan kami berkenaan dengan produk ini, sama ada yang bagus atau tidak bagus untuk program affiliate BookCafe ini.

Program Affiliate Bookcafe – apa yang bagus

Bookcafe adalah satu jenama yang dipercayai dan bagus serta mempunyai design yang menarik. Mereka juga menggunakan platform email untuk mempromosikan produk mereka. Disebabkan oleh mereka telah membina jenama mereka sendiri, lebih mudah untuk anda menjual produk daripada laman web mereka. Mereka juga sering melakukan banyak promosi untuk produk-produk yang ada pada laman web mereka menjadikan ianya semakin dikenali.

Kalau anda mempromosikan program Bookcafe ini, memang tidak dinafikan yang anda lebih mudah untuk menjual terutama pada waktu-waktu promosi sedang dijalankan.

Program Affiliate Bookcafe – yang perlukan penambahbaikan

Walaupun masih baru, tetapi ada penambahbaikan yang perlu pada padangan kami terutamanya jika anda ingin mempromosikan bookcafe sebagai satu platfrom affiliate. Anda boleh ke SINI untuk melihat apa yang ditawarkan oleh bookcafe sebagai affiliate.

Secara ringkasya, apa yang ditawarkan oleh program affiliate bookcafe kepada mereka yang ingin mempromosikan produk mereka ada 2;

  • Komisyen 5% untuk setiap jualan
  • Minium cash out RM100

Kami tiada masalah untuk komisyen sebanyak 5%, boleh dikatakan nilai komisyen sebegitu adalah biasa untuk produk fizikal.

Secara jujurnya, minimum cash out RM100 itu adalah terlalu banyak. Terutama jika anda masih baru dan tidak mahir mempromosikan produk affiliate. Kenapa saya katakan agak sukar kepada mereka yang masih baru untuk mendapatkan minimum cashout RM100 setiap bulan?

Untuk mendapatkan minimum cashout RM100 dengan nilai komisyen flat 5%, anda perlu mendapatkan jumlah jualan bulanan RM2000 setiap bulan. Ianya boleh dilakukan kalau anda ada laman web khusus ataupun blog khusus review buku seperti novel dan lain-lain.

Average buku yang dijual di bookcafe berarga RM50, jika anda mempromosikan buku yang berharga RM50 ini, komisyen 5% adalah sebanyak RM2.5. Untuk mencapai RM100 minimum cashout memang memerlukan kesungguhan dan promosi yang menggila. Lagipun tidak banyak buku yang anda boleh promosikan yang berharga di atas RM100 di bookcafe.

Alternatif lain ada ke?

Kalau anda masih baru bermula dan ingin mempromosikan produk fizikal, kami lebih rekemen untuk anda lihat di Lazada. Terdiri daripada pelbagai jenis produk dan kalau anda nak promosikan produk yang berharga RM1000 pun tiada masalah.

Kalau anda adalah seorang peminat buku dan sanggup untuk cuba mendapatkan jualan RM2000 sebulan melalui bookcafa untuk mendapatkan minimum cashout RM100, memang digalakkan. Disebabkan oleh minimum cashout RM100 yang dikenakan oleh pihak bookcafe, saya tangguhkan dulu hasrat untuk menjadi affiliate mereka dan mempromosikan produk mereka, tetapi lebih memberikan fokus kepada produk-produk di fizikal di Lazada dan lain-lain.

Nak tahu bagaimana cara saya membina niche site, boleh download step by step di SINI (akan datang)

Sekian dan harap artikel berkenaan dengan bisnes online tanpa modal ini memberi manfaat kepada anda.

Artikel berkaitan :

  1. Senarai Program Affiliate Selain Bookcafe di Malaysia
  2. Step by step cara buat niche website

Review 3 Pilihan Web Hosting Malaysia Murah

Kali ini kami ingin berikan review berkenaan dengan 3 pilihan web hosting Malaysia murah yang anda boleh dapatkan di Malaysia. Bukan setakat murah, tetapi, web hosting ini memberikan kualiti dan fungsi yang terbaik dan penting juga tidak banyak masalah yang berlaku untuk web hosting ini.

Dari segi harga pun boleh dikatakan murah dan sangatlah berbaloi. Jadi, pada kali ini, kami akan berikan beberapa info penting berkenaan dengan web hosting murah di Malaysia ini. Buat pilihan berdasarkan kepada pakej dan bajet yang anda ada, kalau kena dengan bajet anda, memang pilihan web hosting ini adalah yang terbaik.

Mengapa Web Hosting Malaysia, bukan Luar Negara

Selain daripada hosting di Malaysia, anda juga boleh mendapatkan pakej hosting menarik yang anda boleh dapatkan di luar negara. Tetapi, mengapa kami di NicheJuara menyarankan untuk anda dapatkan pakej hosting dari Malaysia?

Hosting di Malaysia juga menawarkan pakej yang lebih kurang sama dengan apa yang ditawarkan di luar negara. Harga tidak jauh beza dan yang lebih menarik lagi adalah, ianya dalam Ringgit Malaysia. Pakej hosting di luar negara menawarkan hosting dalam USD dan akibat daripada penurunan ringgit Malaysia, anda akan lihat yang harga pakej hosting ini semakin mahal kerana faktor ringgit yang semakin menurun. Untuk elak daripada masalah ini terus berlaku, lebih mudah mendapatkan pakej hosting di Malaysia dengan bayaran dalam RM. Sama ada Ringgit meningkat ataupun menurun terhadap USD, bayaran yang sama anda akan bayar untuk hosting anda.

3 Pilihan Hosting Murah

Kami berikan beberapa pilihan hosting murah yang anda boleh dapatkan di pasaran. Kami sendiri pernah gunakan hosting ini dan dari segi harga dan kualiti memang tiada masalah. Pilihlah berdasarkan kepada apa yang anda mahukan dan yang terbaik mengikut bajet yang anda ada.

Pilihan Pertama – DataKL

DataKL adalah antara hosting premium yang menawarkan banyak fungsi menarik dan pelbagai pakej yang ada. Anda memang boleh memilih pakej yang anda mahukan untuk hosting laman web anda. Kalau anda mahukan laman web untuk perniagaan dan bakal meletakkan traffik yang tinggi boleh ambil pakej yang mahal. Tetapi, kalau sekadar untuk membuat nichewebsite ataupun perkongsian blog, boleh bermula dengan starter pack. DataKL adalah antara pilihan yang bagus untuk blog anda.

Boleh ke SINI Untuk lihat pilihan yang diberikan DataKL

Pilihan Kedua – NetKL

NetKL adalah antara pilihan kedua yang bagus untuk laman web anda. Ianya adalah antara pilihan yang sangat berbaloi terutama kalau anda nakkan webhosting yang tidak terlalu mahal dan tidak terlalu murah. Dari segi kualiti dan support untuk domainplus pun adalah terbaik.

Kalau ada sebarang pertanyaan berkenaan dengan cara untuk install hosting dan domain, boleh hubungi support domainplus. Mereka akan membalas email anda secapat mungkin.

Pilihan ketiga – KL Server

Ini boleh dikatakan antara pilihan yang murah dan bagus. Kalau anda mahukan hosting yang murah, boleh cuba di KLServer ini dan untuk pengetahuan juga, servis yang ditawarpun pun OK. Tidak banyak masalah dan dari segi support pun OK. Kalau memang anda sedang dalam bajet yang sedikit, boleh cuba yang ini, tetapi kalau anda mempunyai bajet yang besar, memang kami sarankan untuk anda dapatkan DataKL kerana mempunyai support yang terbaik dan pakej yang mantap.

Boleh ke SINI Untuk lihat pakej yang diberikan KL Server

Apapun, inilah antara beberapa pilihan yang ada untuk hosting Malaysia. Untuk anda tahu step by step cara membuat laman web yang berkualiti dan juga mendatangkan pendapatan pasif setiap bulan, boleh ke SINI.

Kami cadangkan anda ke artikel mindset yang betul untuk memulakan blog ini sebagai info tambahan.

Senarai Affiliate Program di Malaysia

Artikel pada kali ini adalah mengenai senarai affiliate program di Malaysia. Seperti yang anda tahu, affiliate adalah salah satu cara untuk memberikan income kepada blog ataupun website anda. Dengan menjadi affiliate ataupun agen kepada barangan tertentu, anda tidak perlu mempunyai barangan ataupun produk sendiri, anda seolah-olah menjadi agen kepada barangan dan produk tertentu mengikut terma dan syarat yang telah di tetapkan.

Berikut adalah antara beberapa senarai program affiliate yang popular dan dipercayai yang ada di Malaysia. Kami pecahkan kepada beberapa kategori agar memudahkan anda untuk mempromosikan program-program tersebut.

Affiliate Program di Malaysia – Produk Fizikal

Anda boleh menjadi agen mempromosikan barangan fizikal. Komisyen daripada mempromosikan barangan fizikal ini tidaklah terlalu besar jika nak dibandingkan dengan promosi untuk barangan digital seperti ebook, tetapi, mengikut pengalaman kami sendiri, lebih mudah untuk melakukan jualan jika anda mempromosikan barangan fizikal berbanding dengan produk digital. Apapun, berikut adalah 3 pilihan affiliates produk fizikal yang anda boleh perolehi dan dapatkan;

Lazada – Affiliates produk fizikal terbesar di Malaysia

Lazada merupakan satu platform ecommerce yang terbesar di Malaysia. Ia menjual pelbagai senarai barangan dengan harga yang kadangkala jauh lebih murah daripada pasaran. Komisyen yang anda dapat daripada mempromosikan produk Lazada ini tidaklah sebesar komisyen daripada produk digital, tetapi lebih mudah untuk mendapat jualan. Kalau anda mempromosikan produk Lazada ini secara serious, memang tidak mustahil yang anda boleh mendapat jualan hampir setiap hari dan pendapatan anda boleh mencecah sehingga 4 angka sebulan.

Terus daftar affiliates Lazada di SINI

Involve Asia – Menghimpunkan platform ecommerce untuk anda promosi

Involve Asia adalah satu lagi platform yang bagus untuk anda promosi. Ianya menghimpunkan senarai produk-produk fizikal ataupun servis daripada pelbagai laman ecommerce di Asia Tenggara. Anda boleh mempromosikan produk fesyen seperti Zalora, Fashion Vallet, Tudung ataupun produk hotel seperti Agoda, Trivago dan lain-lain. Satu konsep yang menarik untuk anda lihat dan jika anda baru bermula, boleh cuba promosikan Involve Asia ini di dalam website anda.

Boleh ke SINI Untuk Daftar Dengan Involve Asia

Bookcafe – Program Affiliates Buku Fizikal Online

Bookcafe adalah satu lagi program affiliates buku fizikal online yang mula menapak di Malaysia. Ianya adalah platform menjual buku fizikal secara online. Mereka mengenakan komisyen 5% daripada jualan dan jika anda berminat, boleh cuba daftar di bawah.

KLIK Sini Untuk daftar dengan bookcafe

Buat masa ini, kami belum secara serious mempromosikan bookcafe secara serious berbanding dengan Lazada. Apapun, kalau anda berminat untuk membuat blog berkenaan dengan novel dan sekaligus mempromosikan bokcafe ini pun tiada masalah.

Affiliates Program – Produk Digital

Berbeza dengan produk fizikal, produk digital adalah seperti ebook, panduan dan lain-lain. Biasanya, produk digital memberikan komisyen yang lebih tinggi berbanding dengan produk fizikal. Antara affiliates produk digital yang ada di pasaran adalah ada seperti;

Klikjer – Lubuk Produk Digital Affiliates

Antara tempat yang menghimpunkan banyak produk digital terkini di pasaran. Pihak Klikjer selalu memberikan update terkini berkenaan dengan produk yang paling laris dan sekaligus memudahkan anda untuk mempromosikan produk yang laku di pasaran. Apapun, boleh terus cuba daftar di SINI dan mulakan promosi. Lepas promosi, jangan lupa untuk join facebook group Klikjer kerana pemilik Klikjer sering mempromosikan pelbagai tips penting untuk sukses dalam Klikjer.

Dari segi komisyen pula, anda dibayar daripada 50% sehingga ke 70% mengikut terma dan syarat yang ditetapkan. Dilain waktu, kami akan berikan review berkenaan dengan program Klikjer dan komisyen yang kami dapat mempromosikan produk Klikjer ini.

InfoKerjaya – Produk affiliates untuk niche kerjaya

Antara produk lain yang popular adalah niche kerjaya. Kalau anda perasan, sewaktu dekat dengan exam SPA, ramai yang akan mempromosikan produk-produk dan tips lulus exam SPA. Produk affiliates kerja kerajaan ataupun exam SPA ini adalah daripada infokerjaya. Ianya adalah salah satu cara yang mudah untuk buat duit dengan medium blog ataupun facebook anda. Tetapi ingat, ianya bermusim, ketika adanya peperiksaan, barulah ada peluang untuk menjana pendapatan dengan program ini.

Apapun, kami akan buat review secara lebih detail berkenaan dengan program ini dan sedikit tips untuk berjaya dalam program ini. Apapun, boleh terus mendaftar program ini di SINI.

Produk Affiliates Personal

Ada juga produk affiliates personal, anda boleh google sendiri produk apa yang anda ingin promosi. Cari “nama produk + affiliates” tetapi kena hati-hati, carai yang betul-betul berkaliber ataupun boleh cuba dulu promosi, bila dah betul-betul membayar, baru promosi lebih lagi kerana ada yang apabila anda promosi, tetapi mereka tidak membayar.

Apapun, teruskan promosi, dan nantikan tips-tips hebat cara membina nche site daripada kami.

Pilihan Domain Murah Malaysia

Apa pilihan domain murah Malaysia? Kalau anda baru berjinak-jinak dalam arena blogging dan website ini, domain adalah antara perkara yang anda perlu ada. Domain dalam erti kata saya adalah domain sendiri. Sebagai contoh ‘nichejuara.com’ ataupun ‘google.com’ dan lain-lain. Kalau misalkata ‘nichejuara.blogspot.com’ ini bukan domain, tetapi menumpang pada blogspot untuk mendapatkan blog secara percuma.

Penting untuk anda mempunyai domain sendiri kerana ianya melambangkan identiti anda dan juga perniagaan yang anda inginkan. Tetapi, masih juga boleh gunakan blogspot jika anda baru bermula, tetapi memang kami nasihatkan anda terus dapatkan yang berbayar kerana lebih berbaloi.

Domain sekarang ini tidaklah mahal sangat dan mampu dimiliki, terutama kepada anda yang ingin fokus dalam perniagaan yang berkaitan dengan internet.

Berapa Bajet Untuk Domain Murah Malaysia?

Sebelum saya rekemen domain mana yang murah, penting untuk anda membelanjakan ataupun mempunyai bajet RM40 hingga ke RM50 untuk domain. Ya, RM40 setahun, tidaklah banyak mana pun, terutama kalau anda boleh menjadikan blog anda mempunyai pendapatan minimum RM50 sebulan. Susah ke nak dapatkan RM50 sebulan, tidak susah dan boleh ikut langkah-langkah membina niche site di SINI.

Seterusnya, anda boleh ke SINI untuk dapatkan domain murah di DataKL. Juga pakej hosting yang disediakan di sana pun mempunyai harga yang sangat murah dan terbaik. Ianya adalah antara pakej domain dan hosting terbaik di Malaysia. Termasuklah domain .my dan juga .com.my.

Bila dah ada domain dan hosting, lengkaplah beberapa item penting untuk membina blog anda. Seperti juga hosting, untuk domain, saya lebih menyarankan anda membeli domain dengan penjual di Malaysia karana anda hanya perlu membayar dalam Ringgit Malaysia. Berbanding dengan kalau anda membeli domain dalam USD, kerana sekarang ini apabila RM tengah jatuh, memang terasa la jugak kalau beli barang dalam USD ini. Tapi nak buat macam mana.

Jom Sama-Sama Buat Duit Dengan Blog

Dengan adanya blog, ianya adalah langkah pertama untuk menambah pendapatan sampingan anda. Kalau anda nak tahu step by step cara untuk bina nichesite dan tambah pendapatan anda, boleh ke SINI untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Yang paling penting adalah, bila anda tahu tujuan anda buat website, akan lebih mudah unutk menambah pendapatan anda dengan website. Tiada masalah kalau anda mempunyai hobi seperti memasak dan pada masa yang sama, anda boleh menambah pendapatan anda. KLIK Sini untuk tahu mindset yang betul sebelum memulakan blog yang anda inginkan.

Inilah serba sedikit info berkenaan dengan domain murah Malaysia. Yup, bajet bermula untuk domain adalah sekitar RM40 hingga RM50.

Cara Nak Buat Blog Sendiri dan Business – Mindset Yang Perlu Ada

Kali ini saya nak fokuskan kepada beberapa perkara penting dalam cara nak buat blog sendiri. Kalau anda mahukan cara dan tips untuk buat blog sendiri, memang ada banyak caranya sama ada yang percuma ataupun yang berbayar.

Sebelum anda bermula, ada beberapa perkara penting yang anda perlu tahu terutama kalau nak buat blog sendiri dan akhirnya menjana pendapatan dengan blog yang anda buat. Kali ini, kami akan berikan beberapa mindset penting kepada anda untuk memulakan blog sendiri dan untuk pengetahuan anda juga, akan ada beberapa tips penting berkenaan dengan cara buat blog untuk business.

Sebelum Bermula – Tahu Tujuan Anda Buat Blog

Sebelum anda bermula lebih jauh, yang paling penting adalah anda tahu tujuan dan kenapa anda mahu membuat blog. Sama ada sebagai perkongsian ataupun sebagai salah satu cara untuk menambah pendapatan. Kami di NicheJuara membina blog ataupun website untuk menambah pendapatan. Memang kalau anda mahukan blog anda menjadi salah satu alternatif lain untuk menambah pendapatan pun tidak salah. Memang boleh dan teruskan bersama kami untuk artikel-artikel menarik tips dan langkah untuk menambah pendapatan.

Kalau anda nak buat blog untuk perkongsian pun tidak mengapa, cuma kami sarankan anda membuat blog mengikut niche tertentu walaupun sekadar perkongsian. Maksudnya, fokus blog anda pada topik-topik tertentu seperti memasak, kesihatan, parenting dan lain-lain. Lepas itu, barulah mula meletakkan item-item penting dalam blog anda.

Dah Ada Tujuan Yang Jelas – Lepas Itu Apa?

Bila anda sudah ada tujuan yang jelas, selepas itu mudah sahaja. Ini adalah apa yang saya lakukan sebelum memulakan blog atau website saya sendiri. Apa dia? Cara-cara untuk mendapatkan pendapatan sampingan dengan blog. Adakah anda mahukan blog anda sekadar blog ataupun ada sumber-sumber lain yang membolehkan anda mendapatkan pendapatan sampingan sambil anda menulis di internet.

Ada banyak cara yang anda boleh gunakan untuk menambah pendapatan sampingan dengan blog ataupun website anda sendiri. Antaranya adalah dengan meletakkan banner syarikat pengiklanan seperti Nuffnang, Innity ataupun Adsense. Cara lain adalah menggunakan program-program affiliate yang ada di Malaysia. Program affiliate termasuklah produk fizikal seperti Lazada ataupun produk digital seperti Klikjer dan lain-lain.

Untuk memudahkan anda, niche juara akan tunjukkan cara bagaimana anda boleh menjana pendapatan dengan menggunakan platform Lazada ataupun mempromosikan produk fizikal di dalam blog anda. Bila anda lakukan dengan serious, memang tiada masalah untuk memperolehi pendapatan 4 hingga ke 5 angka hanya dari blog anda.

Contoh mudah :

Sebagai contoh sekiranya anda ingin berkongsi berkenaan dengan resepi terbaik yang anda inginkan kongsikan kepada semua orang, tidak salah kalau anda letakkan sekali link lazada untuk oven yang anda gunakan. Dengan cara itu, anda akan berkongsi resepi anda dan juga secara tidak langsung jika anda pembeli yang ingin membeli barangan yang anda cadangkan di Lazada ini, anda akan mendapat komisyen hasil daripada pembelian tersebut.

Tujuan dan jelas, cara nak buat duit pun sudah ada, lepas itu apa?

Ya, lepas itu apa? Apa yang anda perlu buat untuk melangkah ke proses seterusnya? Untuk ke proses seterusnya, cuba dapatkan domain dan hosting yang anda mahukan. Biasanya kos domain dan hosting adalah dalam sekitar RM100 ke RM150 setahun. Mahal? Bagi saya tidak mahal, terutamanya kalau anda boleh dapatkan RM50 paling kurang sebulan daripada website anda. RM50 sebulan itu susah? Bagi kami, ianya adalah amaun yang sangat minima kalau anda ingin membina nichesite secara serious.

Anda boleh rujuk artikel ini untuk mendapatkan langkah-langkah membina domain dan hosting terbaik di pasaran.

Nak Buat Blog Tidak Susah

Ya, nak buat blog tidak susah, nak buat blog yang anda boleh mendapatkan pendapatan sampingan itu perlukan kesabaran dan ketekunan. Kalau tiada ketekunan, memang susah untuk sukses dalam perjalan membina blog-blog berkualiti yang anda mahukan.

Apapun, setakat itu tips dan cara nak buat blog sendiri dan business yang anda perlu tahu. Dengan adanya mindset ini, lebih mudah untuk anda mendapatkan income yang lebih dariapada blog-blog yang anda mahukan.

3 Langkah Cara Buat Website Sendiri

Kali ini kami nak tunjukkan cara buat website sendiri daripada awal sehingga akhir. Untuk pengetahuan anda, cara nak buat website sendiri tidaklah sesusah mana, asalkan anda ikut beberapa setep yang kami tunjukkan ini, memang tiada masalah untuk anda buat website sendiri.

Anda perlu tahu sedikit demi sedikit berkeaan dengan tujuan anda buat website. Tanpa tujuan yang jelas, akan menyebabkan website anda tidak berjalan ataupun tidak terurus. Beza website untuk tujuan branding, untuk tujuan blogging dan lain-lain lagi. Bila dah ada website sendiri ini akan lebih mudah untuk anda mempelbagaikan cara website yang anda gunakan.

 

Langkah 1 : Beli Domain Anda Sendiri

Apabila anda menggunakan domain anda sendiri, ianya akan nampak lebih professional berbanding dengan anda menggunakan blogspot. Bila anda gunakan domain sendiri pula, akan nampak lebih penjenaan dan yang paling penting sekali adalah anda mempunyai full control terhadap akaun anda.

Kalau anda menggunakan platform blogspot, memang ada kemungkinan yang blogger dapat memadam akaun anda pada bila-bila masa tanpa sebarang notis. Saya tahu anda tidak mahu perkara ini berlaku bukan? Untuk itu, beli domain sendiri adalah lebih bagus dan antara pilihan terbaik.

Sebagai contoh, NicheJuara.com adalah laman web yang fokus kepada cara membina niche site menggunakan platform affiliate Lazada. Itu fokus utama dan penjenamaan utama NicheJuara ini. Apapun, kalau anda inginkan domain sendiri, boleh cari di laman DataKL INI.

Langkah 2 : Beli Pakej Hosting Terbaik

Langkah ke dua pula apa yang anda perlu lakukan kalau dah ada domain sendiri. Ya, seterusnya adalah, anda perlukan file ataupun server untuk simpan file yang anda simpan. Untuk itu anda perlukan hosting. Hosting adalah tempat untuk anda menyimpan file ataupun data-data dalam domain anda tersebut. Ada banyak pilihan hosting di pasaran. Untuk memudahkan anda, saya rekemen untuk anda dapatkan deal hosting INI.

Untuk memilih hosting ini, saya lebih sarankan untuk anda dapatkan hosting-hosting syarikat tempatan kerana lebih mudah. Kalau anda dapatkan hosting daripada luar, bayaran adalah dalam USD, apabila duit Malaysia makin menurun menyebabkan perbelanjaan hosting anda semakin bertambanh. Lagipun, syarikat hosting di Malaysia pun tidak kurang hebatnya dalam menawarkan pakerj hosting yang menarik dan terbaik.

Langkah 3 : Upload CMS Anda Sendiri – Kami Rekemen WordPress

Dah ada domain, hosting pun dah ada, langkah seterusnya adalah untuk buatkan website anda live. Untuk itu, anda perlu hubungi pihak hosting adan tentang cara untuk install CMS yang anda mahukan. Content Management System (CMS), adalah sistem operasi laman web anda dan kalau di Malaysia, biasanya ramai yang memilih menggunakan wordpress ataupun blogspot. Boleh ke SINI untuk dapatkan CMS wordpress percuma.

Untuk saya, saya lebih gemar gunakan wordpress kerana banyak fungi yang ada pada wordpress menjadikan banyak perkara lebih mudah. Dari segi theme website anda pun, memang banyak yang anda boleh dapatkan sama ada tema berbayar mahupun yang percuma. Plugin yang ada pada wordpress menjadikan wordpress sangat mesra dengan Search Engine dan boleh dikatakan antara pilihan CMS terbaik yang anda boleh dapatkan di pasaran.

Mulakan Buat Website Anda Sekarang

Anda boleh mulakan membuat website anda sekarang. Tidak susah sebenarnya untuk memulakan membuat website ataupun blog sendiri. Dengan webstite tersebut, memang tiada masalah untuk anda membuat pendapatan sampingan daripada website tersebut. Di Malaysia ini, sudah ramai yang menjadikan website-website milik mereka sebagai satu pendapatan tetap dan tidak mustahil anda dapat melakukan perkara yang sama. Kalau ikut semua langkah-langkah ini, memang cara buat website sendiri tidak susah.

Apapun, saya sarankan anda dapatkan panduan dan langkah demi langkah membina website di SINI.